Chtěli byste se také zakousnout do čerstvého chleba, který chutná tak jako dřív?
Můžete ho mít, protože stačí pár korun za suroviny a nejvýš 30 minut práce a máte doma opravdový voňavý chleba
a ne jen chleba připomínající buchtu tak, jako ho koupíte v běžných prodejnách.
Chleba s mírně nakyslou chutí vůní, která zaplaví dům a hlavně vydrží k jídlu několik dní?
jestli vám také vadí, že vám koupený chleba doma plesniví a vy věčně vyhazujete staré pečivo
Vyřešte to jednou provždy a staňte se nezávislými na tom, jaké pečivo prodávají kousek od vašeho domu. Dopřejte si čerstvý domácí chleba kdykoliv ho potřebujete a máte na něj chuť, protože Vv supermarketu koupený chleba se dá často jíst maximálně 1 den, aby byl jakžtakž chutný a hlavně místo základních surovin obsahuje i plno chemie, kterou naše tělo vážně nepotřebuje a ještě ji musí složitě odbourávat.

dlouhý seznam chleba zlepšujících látek a věčně vyhozené půlky bochníku
Přesně tohle mi vadilo a proto už si více jak šest let peču doma kváskový celozrnný chleba a pro tuhle vášeň a skvělou chuť opravdového chleba jsem už nadchla během pár měsíců desítky lidí na svých kurzech a další a další ve svém okolí.
Vůni čerstvého domácího chleba
si zamilujete na první dobrou
Protože tam, kde zavoní čerstvě upečený domácí chleba...
voní domov.
Je to místo, kde je rodina, pohoda a rádi se scházíme u společného stolu.

Ale proč vlastně chtít vlastní domácí chleba a nekoupit běžný ze supermarketu?
Kváskový chleba je k našemu zažívání přátelský narozdíl od rychlekynoucího chleba s droždím. Tím kváskový se myslí z přirozeného žitného kvasu, který v žitné mouce osídlí kmeny bakterií, které přirozeně naštěpí složité sacharidy v mouce a tím ji "předtráví" pro naše střeva .
Tu pravou chlebovou, mírně nakyslou chuť kváskového chleba mají na svědomí během kvašení vzniklé kyseliny octová a mléčná. A právě díky nim to po upečení chleba všude tak krásně voní a díky je náš domácí chleba chráněný také před plísněmi, které ale rády napadají běžný kupovaný chleba.

Základní recept na domácí kváskový chleba
=
žitný kvas + mouka + voda + sůl+ kmín
Přesně tak, z téhle pětice vám po pár hodinách bude doma vonět výborný domácí bochník chleba

Běžný chleba ze supermarketu
=
pšeničná mouka, voda, droždí, zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, protispékavá látka: fosforečnan vápenatý, sójová mouka, enzym: amyláza, látka zlepšující mouku: kyselina L-askorbová, konzervant: kyselina, protispékavá látka
Vidíte ten dlouhý seznam? Tolik věcí, které vůbec nepotřebujeme, nemají pro nás žádnou výživovou hodnotu a jen s nimi zatěžujeme organizmus?
Pecen chleba, je česká klasika
Bohužel se poctivý chleba z běžných obchodů v posledních letech vytratil. Poctivý chleba = kváskový chleba, z přirozeného žitného kvasu, bez příměsi droždí a dlouhého seznamu přídatných látek. Výborné chleby tak pečou malé řemeslné pekárny, ale při pravidelném nákupu takového chleba pro rodinu, to "trošku" leze do peněz a přitom je tak jednoduché řešení, jak mít vlastní domácí kváskový chleba.

Nemusíte být pekař, abyste si mohli upéct doma čerstvý chleba
A nemusíte umět upéct dokonce ani bábovku!
Chleba je chleba a upéct ho zvládne opravdu každý, když má po ruce dobrý návod a dá tomu trošku cviku. Jediné, co potřebujete do toho, abyste i vy měli kvalitní a chuťově výborný chleba doma, je vaše chuť se to naučit. Nic víc není potřeba. S bábovkou nemá chleba nic společného a zvládne se ho naučit naprosto každý. Zvládnou to i náctiletí, nebo babičky a dědečkové.
Jak upéct chleba?
Naučit se upéct domácí bochník chleba můžete v zásadě třemi způsoby
Budete "gůglit" a zkoušet desítky hodin
Pár dní budete pročítat všechny možné návody, tápat v chlebo-pekařském žargonu co co znamená a pak... Zvolíte metodu pokus omyl a pár nadaných to po dvou bochnících zvládne, další budou týdny a týdny zkoušet, někdy i sakrovat a hledat rady všude možně, proč se to nedaří. Je to chvíle, která spoustu začátečníků odradí, protože tam chybí ta krásná chvíle uspokojení z toho, že mám skvělý domácí chleba upečený vlastníma rukama.
Skočíte ke mně na živý kurz pečení chleba
Skočíte si ke mně na živý kurz. Kurzy jsou vždy obsazené pár dní poté, co spustím registraci na nový termín kurzu. Omrkněte vypsané termíny kurzu níže a přihlaste se. Na kurzu ode mně dostanete i vše potřebné pro domácí pečení a vy tak budete moct začít hned další den péct i doma. Termínů živých kurzů není mnoho, dělám i jiné náplně kurzů vaření a proto pokud nechcete čekat na vypsaný termín, doporučuji vám neotálet a zapojit se do online kurzu a začnete péct cobydup.
Přihlásíte se do online kurzu pečení chleba
Online kurz pečení kváskového chleba není o nic méně, než kurz živý. Všechny postupy, triky, návody a doporučení jsem vám shrnula do návodných videí a připravených textů tak, že se vše naučíte přímo ve vaší kuchyni. Dostanete ode mě přesný popis toho, co budete potřebovat, co a kdy udělat a už brzy vám doma zavoní váš vlastní bochník chleba. Budu tak s vámi doma při pečení v každém kroku, který vás přesně povede krok za krokem a vy si upečete svůj vlastní chleba bez nutnosti jezdit na kurz.
Kurz nejen pro Lídu
Ahoj, jsem Lída a s kolegyněmi v práci si občas vyměňujeme tipy do kuchyně a baví mě vaření. Chci ale vařit už jinak, než jsem si odnesla z domova a tak pokukuji po internetu po tipech a narazila jsem na tvůj web. Je to srdcovka, to je cítit. Já v poslední době vůbec přemýšlím víc o tom, co jíme a když jsem si přečetla před časem složení kupovaného chleba, udělalo se mi šoufl. Dost mi vadí to, jaké kupujeme pečivo. Ty ohromné seznamy látek v chlebu a vůbec jeho chuť, která už chleba nepřipomíná. Bydlíme na okraji města a nemám pokaždé možnost si koupit čerstvé pečivo a o kvalitním pečivu tady u nás si můžu nechat zdát. Leda v sobotu na trhu, ale 100 Kč za bochník chleba nechci dávat. Moc ráda bych si uměla upéct vlastní chleba, zkoušela jsem už chleba s droždím, ale kváskový je prostě lepší. Na živý kurz se nemůžu odhodlat kvůli času, ale také vzdálenosti od bydliště a online kurz by byl přesně pro mě, protože se k jeho radám můžu kdykoliv vracet. Už ten kurz prosím tě spusť!
Milá Štěpánko, rád bych ti poděkoval za nevšední zážitek a novou zkušenost, díky které doma pečeme domácí chleba. Jsem moc rád, že jsem dostal od Šárky takový dárek k Vánocům. Atmosféra byla super. Kudy chodím, tudy Tě chválím. Je vidět, že Tě to prostě baví a to je fajn. Ono to potom baví i lidi na kurzu. Po upečení několika chlebů musím říct, jde nám to čím dál líp. Pečeme nejen klasiku z ošatky, ale i žitný do formy. Prostě to teď u nás doma žije chlebem :-) a nad každým čerstvým jásáme. Dost ale tratí ovečky u babičky, protože od nás rozhodně žádný chleba nedostanou, my ho vždy sníme a už se nestává, že bychom měli co sušit. Zkrátka není chleba z obchodu, tak mají ovce smůlu. Náš chleba boduje na všech frontách i rodičům chutná, a to už je co říct, nedůvěra v naše výtvory byla ze začátku veliká. Moc děkuji
chcete taky umět upéct domácí chleba?
Můžete to umět velmi brzy, pro Lídu i pro vás vznikl jedinečný online kurz
Jak upéct chleba
a i vy se naučíte upéct vlastní kváskový chleba
Online kurz, který vás díky přpraveným videím i textům naučí krok po kroku celý proces pečení chleba.
Online kurz pro zaneprázdněné Pražáky, Brňáky co nechtějí na živý kurz valit po D1 i všechny z malebných vesniček té naší milované české hroudy.

Dobrý den, dnes jsem den po kurzu s vámi upekla svůj první kvaskový chléb, vypadá nádherně a doufám, že tak bude i chutnat, zatím je horký. Za vše děkuji .
Co se týká kurzu, tak byl moc super (nikdy před tím jsem na žádném kurzu vaření nebo pečení nebyl – takže jsem úplně nevěděl, co od toho mám očekávat, ale protože Tě znám, tak jsem si říkal, že v nejhorším případě strávím hezký den s Tebou. Což jak se ukázalo byl nejen pěkně strávený čas, ale hlavně jsem se naučil péct chleba!. Jasně, že spousta věcí se dá podle receptu uvařit nebo upéct, ale pokud je jeho součástí nějaký složitější technologický postup, tak se určitě vyplatí nechat si ukázat, jak se to správně dělá, čeho se vyvarovat a třeba i jaký fígl se dá použít – a to je k nezaplacení. Tak jsem za kurz fakt moc rád a už jsem Ti dělal reklamu i v práci.
Online kurz pečení kváskového chleba
z pohodlí domova i chalupy

Začnete klidně hned, bez nutnosti čekat na otevření živého kurzu.
Nejjednodušší cesta, jak začít s pečením kváskového chleba HNED TEĎ. Stačí naklikat svou objednávku, zaplatit a přihlásit se do členské sekce a očíhnout videa. A pak už jen začít s pečením.
Co se v kurzu naučíte?
- Založit si vlastní kvásek.
- Kvásek udržovat.
- Naučíte se základní recept na bochníkový chleba.
- Ukážu vám také, jak si upéct skvělou žitnou cihličku chleba.
- Chlebové obměny, i to vám předvedu, ať můžete mít bochník pokaždé trochu jiný.
- Ukážu vám, jak s těstem pracovat při ručním zadělávání.
- Předvedu vám také, jak pracovat s kuchyňským robotem a chlebovým těstem.
- Ukážu vám, jak správně chleba péct, aby byl chutný.
- Naučím vás vychytávky pro pečení, které vaši práci zjednoduší.
- Poradím vám, když se vám nebude dařit, nebo budete mít dotazy.
Svých více jak šest let zkušeností s pečením domácího kváskového chleba jsem v roce 2018 zpřístupnila účastníkům mých kurzů vaření a pečení chleba. A protože ne každý se může na živý kurz do Prahy dostat, vytvořila jsem jedinečný online kurz, který vás celým procesem pečení provede úplně stejně, jako kdybych s vámi byla na živém kurzu, nebo doma s vámi. Kurz, který vás nelimituje dojezdovou vzdáleností, časem a který si můžete kdykoliv zopakovat.
Kdo vás bude kurzem provázet?
Jmenuji se Štěpánka Čápová. Jsem výživová poradkyně, ale hlavně máma a žena milujícího muže a díky tomu i nadšená kuchtička s druhým domovem u plotny a tuhle vášeň ráda šířím dál.
Jsem pečující žena, starostlivá matka s pochopením pro individuální potřeby těch, kteří se na mě v souvislosti se stravováním obrací, již 8 let také výživová poradkyně. Jsem průvodkyně na cestě za respektující změnou životního stylu.
Jsem ta, která učí lidi jíst tak, aby jim to jejich zdraví vrátilo.
A ke zdravému životnímu stylu patří i kvalitní kváskové pečivo bez dlouhého seznamu látek, které do skutečného chleba vůbec nepatří.
Více o mně a mé práci najdete na mém mateřském blogu stepankacapova.cz
Mně se to líbí, ale naučí se upéct chleba opravdu každý?
Ano, naučit se upéct chleba totiž není žádná velká věda. Upéct chleba se naučí každý, kdo se to opravdu naučit chce. Dříve se také peklo v každé chalupě a dnes máme navíc spustu pomocníků, kteří nám práci usnadní. Ať už se jedná o váhu, elektrickou troubu, nebo třeba kuchyňský robot. Když na to přijde, stačí vám úplně jen vaše ruce a stará dobrá Remoska. I takhle jednoduše se dá upéct chleba.
Dobrý chleba je totiž jen o mouce, vodě, koření, kvasu a lásce zapečené ve vlastním bochníku. Nic víc, nic míň.
Zvládnu to?
Jsem o tom bytostně přesvědčená. Během 7 živých kurzů kváskového pečení chleba v roce 2018 a 2019 jsem tuto dovednost předala více jak 60 účastníkům kurzu a v těchto domácnostech to zavonělo vlastním chlebem, který ten kupovaný nepřipomíná ani za mák. Neobsahuje totiž žádné přídatné látky a skutečně jen kvas a žádné droždí, které nám pak činí zažívací potíže.
Štěpánko, já byla na tvém živém kurzu a byla jsem strašně zvědavá, jak může být kurz pečení chleba v online podobě. MŮŽE. MÁŠ to velice přehledné a dává to hlavně smysl. Ćlověk to má navíc i vše pohromadě a kdykoliv se může vracet k jednotlivým krokům. Skvělý!

Nemáte čas zkoušet patlat se v těstě doma sami a zkoušet to metodou pokus omyl? Nekoná se živý kurz v dosaho vašeho bydliště a vy ten chleba prostě chcete umět?
Jasně, je tu cesta pro vás, navíc velmi pohodlná.
Přihlaste se do online kurzu Jak upéct chleba a naučím vás jednotivé kroky z pohodlí domova.

Co vás to bude stát?
Máte možnost vybrat si ze dvou různých typů členství. Základní členství, které zahrnuje vstup do online kurzu se všemi informacemi, nebo VIP členství, ke kterému dostanete navíc balík těch nejdůležitějších potřeb pro domácího pekaře.
Základní členství v kurzu pro první přihlášené
Do neděle 13.10. 2019 do půlnoci můžete získat členství v pekařském kurzu ode mě dostanete s 200 Kč slevou, v objednávce stačí uplatnit slevový kód CHLEBA a kurz pro vás je
namísto 890 Kč jen za 690 Kč - se slevou 22%
Běžná cena základního členství v online kurzu je 890 Kč
A získáte za ni vstup do uzavřené členské sekce, kde vás naučím celý proces toho, jak takový chleba upéct. Vysvětlím vám vše do detailu a ukážu vám fígle, kterými si práci ulehčíte a nebudete se muset měsíce prokousávat metodou pokus omyl.
VIP členství v kurzu
Limitované VIP členství POUZE PRO PRVNÍCH 50 OBJEDNÁVEK. Do 13. 10. 2019 23:59 máte možnost získat VIP členství v kurzu za zvýhodněnou cenu, které zahrnuje členství v kurzu a sadu pekařských pomůcek a to za 1.550 Kč včetně poštovného a balného.
namísto 1901 Kč jen za 1550 Kč - se slevou 351 Kč

co všechno je zahrnuto ve vip členství v kurzu?
Objednejte si online kurz v balíčku s pomůckami pro pečení tak, abyste sami nemuseli běhat po obchodech a shánět všechny možné věci, které jsou k pečení potřebné. Získáte tak přístup do kurzu a navíc balík pekařských potřeb.
Balíček ve zvýhodněné ceně tu mám pro prvních 50 z vás, kteří se rozhodnou využít VIP členství! VIP balíčky s pomůckami pro upečení vašeho prvního kváskového chleba za zvýhodněnou cenu.

Balíček s pomůckami pro pečení obsahuje:
- Mouku - 1 kg žitné celozrnné mouky Pernerka,1 kg celozrnné špaldové mouky Pernerka, 1 kg hladké špaldové mouky Pernerka
- Ošatku z mořské trávy pro kynutí chleba
- Plechovou nádobu na kynutí a pečení žitného chleba
- Balíček skvělého chlebového koření od Grešíka
- Kuchyňskou stěrku
- Velkou pekařskou vařečku pro mísení těsta
- Hnětací mísu s poklopem na kynutí těsta
- Látkový vak pro skladování pečiva
- 2 dlouhé chňapky pro bezpečné pečení (delší než standardní chňapky)
- Poštovné PPL a balné
Pro objednání kurzu klikněte na odkaz níže a vyberte si ze základního nebo VIP členství v kurzu
Pekařovy balíčky budu rozesílat PPL. Vyberte si tedy takovou adresu, na které vás kurýr zastihne a uveďte na sebe všechny kontakty. Balíčky pomůcek budu rozesílat od 22.10. 2019 v termínu uhrazeným objednávkám.

Neumím si představit, co to je takový online kurz
Online kurz je takový kurz, který můžete absolvovat bez jakéhokoliv cestování na živý kurz. Kurz, ke kterému máte přístup do uzavřeného prostoru na mých webových stránkách a kde vás v jednotlivých lekcích provedu celým pečením tak, jako kdybyste byli na živém kurzu. Pustíte si kurz v dobu, kdy máte čas vy, třeba doma v županu a nemusíte nikam jezdit. Navíc vám přístupy do kurzu zůstanou a vy se k němu budete moct opakovaně vracet.
Je to kurz, který si otevřete když máte čas u sebe doma na počítači, v telefonu nebo tabletu a díky členské sekci, která je uzavřená pouze pro účastníky kurzu se dostanete k přesným návodným videím, které vás naučí vše, co je k upečení vašeho vlastního chleba potřeba.
V členské sekci pak najdete podrobná návodná videa, která vás doslova povedou za ruku. Každá lekce je doplněna i texty a obrázky.
Jak si mám představit členskou sekci?
Členská sekce je uzavřený prostor na webových stránkách, kde vás čeká nástěnka s přehledem jednotlivých lekcí kurzu a v každé lekci tématicky zařazený obsah. Najdete zde tedy vše, co potřebujete znát nebo pořídit si před samotným pečením chleba, základní postup toho, jak upéct vlastní první bochník chleba i žitnou cihličku, ale také rady jak připravit těsto, když máte doma na pomoc kuchyňského robota, nebo co dělat s umírajícím kváskem. Naučím vás jak si načasovat pečení i jaké druhy mouky jsou pro chleba vhodné.


Pusťte si video, jak to vypadá uvnitř členské sekce
Cítíte tu vůni?
Já jo a to zrovna nepeču, když píšu tyhle řádky. Vůně chleba je omamná a jeho chuť bývala po staletí jen ze základních surovin. Chleba, který byl v těžkých dobách základem jídelníčku byl zcela jiný než-li chleba, který se na pultech supermarketů dnes stal uvnitř jakousi buchtou bez chlebové vůně a chuti. Nepochutnáme si na něm a břicho po něm máme jako březí vlk, jak říkala moje babička. Naštěstí ale nemusíme být na chlebu z velkopekáren závislí a za trošku času můžeme mít chleba takový, jaký býval kdysi. Chleba nezbavený živin, s chutí, vůní, který dlouho vydrží a hlavně se dobře tráví.
Zakousnout se do čerstvého chleba
Čerstvý kváskový chleba totiž nejen voní, ale je jen ze základních surovin, nepostrádá žitný kvas a nic navíc kromě vašeho srdce a lásky vehnětené do těsta. A to v supermarketu prostě neumí. Velkopekárny jich chrlí desetitisíce denně a potřebují, aby byl každý bochník rychle vykynutý, upečený a spotřebiteli dlouho nevydržel poživatelný a šel si rychle koupit další. Proto se peče ve výrobě úplně jinak, než jak vypadá tradiční řemeslný chleba, za dva dny vám doma koupený chleba zplesniví a vaše zažívání strádá. Tu nálož chemického koktejlu, kterou dostane s krajícem chleba po přečtení složení nemáte chuť jíst.
Když chcete dobrý chleba, upečte si ho doma, naučím vás to

Představte si, že za nějakých 30 minut max vaší práce vám bude celý váš domov vonět čerstvým chlebem?
Že budete mít doma chleba, který je skutečně kvalitní pečivo, které vám doma nezplesniví, zůstane chutné i po pár dnech a vaše střeva nebudou po jeho konzumaci trpět?
Já ano, žiju tím už nějakých 6 let a peču domácí kváskový chleba a když jednou za čas někde ochutnám ten kupovaný, je mi ouvej. Kamkoliv se vydám s domácím chlebem, objeví se jiskřičky v očích a nadšení, že chleba zvládne udělat i běžný smrtelník doma. Bez speciálního vybavení a poctivě.
Pečení chleba doma je úžasné propojení pradávné tradice, chutí mít doma opravdu kvalitní pečivo, péčí o náš zažívací systém a neuvěřitelné terapie pro duši. Práce rukama nám mnohým v posledních letech velmi chybí, lpíme na výsledku a přesto nevytváříme žádné hmatatelné věci, které potěší oko. Pro ty, kteří pracují "hlavou", je proto pečení chleba i formou skutečné terapie, protože práce s těstem, hmotou, přináší úžasný relax a hnětení bez pomoci stroje i trochu fyzického cvičení.
Upečte si i vy vlastní chleba, není to žádná věda

Domácí chleba, je totiž skvělý zážitek na vlastní chuťové buňky jak pro fajnšmekra, který ocení kvalitu, tak i pro úplně běžného strávníka.
Pečení domácího chleba svědčí i našemu duševnímu zdraví
Pečení chleba je totiž práce rukama a ta v posledních letech hodně lidem chybí. Je to prostředek, jak si duševně odpočinout. Nechat rozplynout stres každodenního života. Při běžné práci hlavou je to příjemná změna, na jejímž konci vidíte hmatatelný výsledek svého úsilí.
Práce s těstem je jako práce s hlínou, třeba na keramice. Působí odpočinkově a často až terapeuticky a ještě si na jejím konci pochutnáte.

Co říkají ti, co už se mnou kurz pečení chleba absolvovali živě?
Dobrý den Štěpánko, moc děkuji za příjemně strávenou sobotu a taky za trpělivé učení a předávání všech vašich vědomostí o chlebu. Protože rodině moc chutnal, hned v neděli jsem zkusila upéct další a mám velkou radost, že se povedl.
Bylo to úúúžasné!!! Všem vřele doporučuji. Logistika na kurzu klapla parádně. Naplánovat si doma kdy co udělat při pečeního jednoho chleba je o zkušenostech, ale rozvrhnout, jak jiich upéct 19 během 7 hodin a ještě si tam jen tak cvičně přihodit další dva.., Štěpánko, smekám. Moc děkuji za krásný den a tvé zkušenosti.
Štěpánko, moc děkujeme za úžasný kurz. Obdivuji, jak jsi měla vše připravené a jak hladce pečení chleba probíhalo. Také velký obdiv za dobrý oběd a už se těším na další kurzy.
Kurz byl skvělý! Příprava byla na jedničku, všechno tak nějak hladce plynulo a bylo to moc příjemné. Chlebíky doma dostaly pochvalu a už se těším, až budu zkoušet další a bude vonět celý byt. Štěpánko, díky moc za příjemný den, spustu informací a vynikající oběd.
Chtěli byste se na něco zeptat?
Napište mi na email poradna@stepankacapova.cz a ráda vám zodpovím nejasnosti ohledně vstupu do kurzu.
Obáváte se, zda se vám bude zpracování kurzu líbit?
